Taekwondon lyhyt historia

HTKD 0044-EditTaekwondon juurien väitetään usein periytyvän Korean niemimaalla harjoitettuihin muinaisiin aseettoman taistelun menetelmiin kuten Taekyon ja Subak. Nykyisen tulkinnan mukaan taekwondo on kuitenkin saanut alkunsa Okinawan ja Japanin karatesta, joita korealaiset harjoittelivat viime vuosisadan alussa tuoden oppinsa myös kotimaahan.

Japanin miehityksen päätyttyä Koreassa laji kehittyi varsin nopeasti erilleen karatesta ja 1960-luvulla sitä alettiin kutsua nimellä Tae Kwon Do. Myöhemmin kirjoitusasuksi on vakiintunut taekwondo.

Koska Koreassa miehitysajan jälkeen haluttiin haudata japanilaiset vaikutteet, ryhdyttiin taekwondoa nopeasti kehittämään karatesta poikkeavaan suuntaan. Kehityksen moottorina toimivat erityisesti kilpailusäännöt. Täyskontaktiottelun, suojavarusteiden käyttöönoton sekä potkuja suosivan pistelaskun ansiosta taekwondo alkoi pian kehittyä omaleimaiseksi lajikseen.

Ottelussa ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut pidettiin vuonna 1973 ja niihin osallistujia niissä oli 19 maasta. Tämän jälkeen lajin kehitys on ollut nopeaa ja potkutekniikkaa on kehitetty vahvasti myös tieteellisen tutkimuksen avulla. Vuonna 1988 taekwondo esiintyi ensimmäisen kerran olympialaisissa Soulissa. Vuoden 2011 MM-kisaan osallistui 950 urheilijaa edustaen lähes 150 eri kansallisuutta.

Vaikka karaten vaikutteet ovat yhä nähtävissä eräissä taekwondon tekniikoissa ja erityisesti vanhojen mestareiden harjoittelussa, on nykyaikainen taekwondo täysin eri kamppailumuoto.

Suomeen taekwondo rantautui vuonna 1979 korealaisen Dae Jin Hwangin myötä. Laji levisi nopeasti ympäri Suomen. 1980-luvun lopussa lajin kehitys sai uuden suunnan, kun tanskalainen Allan Paulsen pyydettiin opettamaan taekwondoa Suomen Taekwondoliiton piirissä.

Paulsenin opetus keskittyi erityisesti vahvaan taistelutahtoon, tekniseen laatuun ja kokonaisvaltaiseen taekwondoon. Syntyi käsite ”Suomalainen Taekwondo”. Suomalaisen taekwondon yhtenäisyyttä valvottiin vyökollegiossa, joka yhdessä Paulsenin kanssa myönsi kaikki Suomen Taekwondoliiton seuroissa suoritetut dan-arvot. Näin jatkettiin aina vuoteen 2005 saakka, jolloin vyökollegio lakkautettiin ja käyttöön otettiin seurakohtainen opettajamalli. Kollegion toiminnan lakkaamisen myötä Suomen Taekwondoliiton toiminta avartui yhä laajemmalle ja nyt sen piirissä on pääosa Suomen kaikista WTF-taekwondoa opettavista seuroista.

Helsingin Taekwondoseura on perustettu vuonna 1982.